T. 0182 - 382222

Wortelkanaalbehandeling

In de wortel van uw tand of kies, niet zichtbaar en onder het tandvlees zitten meerdere wortelkanalen. Hierin zitten zenuwweefsel en kleine bloedvaten. Door tandbederf of een lekkende vulling kan het weefsel in deze wortel ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Als uw tanden of kiezen gevoelig aanvoelen bij het drinken van koude of warme dranken, kan dit een eerste signaal zijn. De ontsteking van het wortelkanaal kan veel pijn veroorzaken maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het wortelkanaal moet schoongemaakt worden, anders kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot.  
De tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Dit gebeurt altijd onder verdoving tenzij de zenuw al afgestorven is. Daarna reinigt hij het kanaal met behulp van kleine vijltjes en spoelt hij met een desinfecterende vloeistof. Daarna worden de kanalen weer gevuld en de tand of kies wordt weer dichtgemaakt met een vulling. Als de kies erg is verzwakt, kan deze soms niet meer gevuld worden en is een kroon nodig. Als een tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, kan deze nog lange tijd mee.
 
Afhankelijk van het aantal wortels, kan de behandeltijd variëren. Meestal moet u daarom nog een keer terugkomen om de behandeling af te maken.
Een uitgebreide uitleg kunt u vinden in de folder die u hieronder kunt downloaden.
 
WORTELKANAALBEHANDELING DOWNLOAD